Loading…
Data-SKUP has ended
Saturday, October 27 • 15:30 - 16:30
Avslørte hvitvasking i bank

Sign up or log in to save this to your schedule and see who's attending!

Feedback form is now closed.
Hvitvaskskandalen i Danske Bank ble avslørt av danske Berlingske i samarbeid med blant andre Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) i 2017 og 2018. Saken er blitt omtalt som en av de største hvitvaskskandaler i verdenshistorien med en mistenkelig gjennomstrømming av nesten 200 milliarder euro gjennom bankens filial i Estland. 
Avisen avslørte blant andet hvordan Aserbajdsjans diktatur over flere år i hemmelighet sendte millioner til vennligsinnede europeiske politikere. Berlingske har dessuten vist gang på gang at ledelsen i København ble advart uden å reagere. 
Blant andet skjulte bankansatte overfor myndighetene at de hadde russiske kunder, og da en varsler fortalte at FSB og Putins familie skulle være var blant kundene, unnlot bankens toppledelse i København å granske. Saken har kostet den norske topchef Thomas Borgen og flere andre jobben.
I denne sesjonen forteller Berlingskes Eva Jung og OCCRPs Friedrich Lindenberg om metodene journalister brukte for å verve kilder i hele verden, om lekkasjene og hvordan de arbeidet systematisk med at analysere blant andet 140.000 banktransaksjoner i et samarbeid på tvers av landegrensene.


Speakers
avatar for Eva Jung

Eva Jung

Journalist, Berlingske
Eva Jung er undersøkende journalist i danske Berlingske, og det siste året har hun også vært avisens EU-korrespondent med base i Brussel. Hun er medlem i styret i Global Investigative Journalism Network og Journalismfund.eu.  
avatar for Friedrich Lindenberg

Friedrich Lindenberg

Tech Coordinator, OCCRP
Friedrich Lindenberg is a coder and data journalist working on web technology for new narrative and investigative techniques. He was an 2014 ICFJ Knight International Journalism Fellow with Code for Africa, and a 2013 Knight-Mozilla OpenNews Fellow at Spiegel Online. Previously, he... Read More →


Saturday October 27, 2018 15:30 - 16:30
KK Lounge

Attendees (9)